BELKİDE İSTEDİĞİN ŞİFA BURADADIR
Ülkemizde ve dünya üzerinde yüzyıllar boyunca yer değiştirmiş coğrafik oluşumlar sonucu meydana gelmiş birçok taş bulunmaktadır. Bu taşların bazıları uzun yıllar uğradığı değişimler ve yer hatları yolu ile şimdiki haline gelmiş, bazıları kolayca elde edilebilir durumda olmaktadır. Ayrıca görüntü ve sağlık açısından da faydalı taşlar bulunmaktadır. İşlevsel olarak kullanılma alanları ve insanlara sağladığı faydalar açısından birçok kategoride taş çeşitleri mevcut olmaktadır. Gerek sağlık açıdan etkileri, gerekse niteliklerine göre insanların ihtiyacını karşılayacak araçlar arasında kullanılması yönü ile ciddi anlamda ihtiyaç cevap veren taşlar olmaktadır.
Granit taşı bu taşlardan bir tanesi olmaktadır. Görsellik, dayanıklılık ve güzel renk tonları düşünüldüğünde de ne kadar faydalanılması gereken bir taş olduğu ortaya çıkmaktadır. Ev ve gerekli yapı çalışmalarında iç mekân ve dış mekân kaplamaları için oldukça ihtiyaç duyulan bir taş olan granit, görsel güzelliği ile de çok tercih edilmektedir.
Granit taşı bu taşlardan bir tanesi olmaktadır.
Granit nedir denildiğinde ise bileşimlerinden bahsederek yola çıkmak faydalı olmaktadır. Granit, bileşiminde % 10 ve 40 arasında kuvars % 30 ve 60 arasında alkali feldispat, % 35 kadar mika ve % 10-35 arsında koyu renkli mineral bulundurmakla birlikte açık renkli derinlik kayaçlarına granit adı verilmektedir. Granit, başka bir şekilde ifade edilmesi gerekir ise; sert, kristal yapılı minerallerden meydana gelen taneli görünüşe sahip, magmatik derinlik kültesi olmaktadır.
Granitler, içerisinde bulundurdukları minerallerin karakterlerine göre gruplara ayrılmaktadır. Her granit farklı tane büyüklüğüne sahip olmaktadır. Tane büyüklüklerine göre çeşitliliğe sahip olmaktadır. Granit taşları; beyaz, açık gri, koyu gri, pembe, kırmızı ve zeytin yeşili gibi isimler ile ifade edilmekte ve böylelikle farklı çeşitleri olduğu ileri sürülmektedir.
Yeryüzünde yaygın olarak bulunan granit taşı, ülkemizde de bol miktarda bulunmaktadır. Çeşitli projelerde bol miktarda bulunması avantajı ile yoğun olarak kullanılmaktadır. Genellikle açık renklerde olan granitler, içindeki feldspatların ve diğer minerallerin cins ve miktarına göre gri, pembe, kırmızımsı renklerinde de olabilmektedir.
Granit nedir sorusunu açıklığa kavuşturduktan sonra kullanım alanını da ifade etmek gerekmektedir. Granitler yol yapımında, parke ve bordür taşı, inşaatlarda yapı taşı olarak çok eskiden beri bol miktarda kullanılmaktadır. Granitlerin aşınmaya, basınca, darbeye karşı dayanıklı, güzel renkli ve iyi cila kabul edebilme özellikleri; yapı sektörünce yoğun olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle granitler, günümüzde çoğunlukla parke ve bordür taşı ve bazı büyük yapılarda ise kaplama taşı olarak kullanılmaktadır.
Granit, yer içinde düşünüldüğünde ortalama400 derece bir ısıya sahiptir ve soğuması birkaç bin yıl kadar çok uzun bir zamana yayılmaktadır. Bu ısı aynı zamanda jeotermal suların da kaynağı olarak bilinmektedir. Kullanım alanlarının geniş bir alanda ele alınması granit taşını daha popüler kılmaktadır. Bol miktarda bulunması ve uzun ömürlü oluşu, inşaat ve yapı sektöründe vazgeçilmez bir ürün olmasını sağlamaktadır.